
betaina, karczoch, lukrecja, fosfolipidy, ornityna
BETAINA – stosowana w postaci chlorowodorku betainy ma właściwości pobudzające wydzielanie kwasu solnego w żołądku, co może poprawiać trawienie, szczególnie substancji białkowych.
Chlorowodorek betainy ma bowiem zdolność obniżanie pH treści żołądka, co ułatwia denaturację pokarmu białkowego i zwiększa wydajność trawienia białka przez enzymy trzustkowe.
KARCZOCH – wyciąg z karczocha zwiększa wydzielanie żółci, zwiększa zawartość kwasów żółciowych w żółci oraz pobudza jej przepływ przez drogi żółciowe.
Zawarte w wyciągu luteolina i cynaryna mają silne działanie hepatoprotekcyjne , a także stabilizują metabolizm cholesterolu i kwasów tłuszczowych w wątrobie.
LUKRECJA – wyciąg z korzenia lukrecji stymuluje wydzielanie endogennej sekretyny, która pobudza wydzielanie dwuwęglanów z trzustki, a co za tym idzie zwiększa ilość wydzielanego soku trzustkowego, co ułatwia trawienie w w jelitach.
FOSFOLIPIDY I ORNITYNA – wywierają działanie ochronne i regeneracyjne na komórki wątroby,wspomagają prawidłową pracę wątroby poprzez regulację cyklu mocznikowego.